Kesän ensiapuohjeita!

Kesällä harrastetaan, matkustetaan, veneillään ja retkeillään. Onnettomuuksilta vältytään, kun toimitaan rauhallisesti ja keskitytään yhteen asiaan kerrallaan. Koska kaikenlaista voi kuitenkin tapahtua, on hyvä pitää ensiapuohjeet ja -tarvikkeet lähellä:

Tajuton ja eloton autettava
Selvitä heti, onko autettava herätettävissä puhuttelemalla ja ravistelemalla. Jos hän ei herää, soita heti 112. Avaa hengitystiet kääntämällä päätä taaksepäin. Tarkista hengitys tunnustelemalla ilmavirtausta poskellasi. Jos autettava hengittää normaalisti, käännä henkilö kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi. Seuraa hänen tilaansa kunnes ammattihenkilö ottaa vastuun. Jos autettava ei hengitä normaalisti, aloita painelu-puhalluselvytys. Painele 30 kertaa keskeltä rintalastaa ja puhalla 2 kertaa niin, että rintakehä nousee. Jatka rytmillä 30 painelua, 2 puhallusta ammattihenkilöstön tuloon asti.
Mikäli vedestä pelastettu henkilö on eloton, soita 112 ja aloita elvytys puhaltamalla 5 kertaa. Jatka sitten rytmillä 30 painelua,
2 puhallusta.


Myrkytykset
Myrkytystilanteessa kysy neuvoa Myrkytystietokeskuksesta, avoinna 24 h/vrk, puh.0800 147111. Hätätilanteessa soita 112.
Nielty myrkky: Poista aine suusta ja huuhtele suu, jos kyseessä on ärsyttävä / syövyttävä aine. Älä okseta. Anna lääkehiiltä ohjeen mukaan. Hengitetty myrkky (häkämyrkytys): Siirry raittiiseen ilmaan. Jos ilmenee hengitysvaikeuksia, tue henkilö puoli-istuvaan asentoon. Myrkky iholla tai silmillä: Huuhtele runsaalla vedellä ja hakeudu lääkäriin.

Haavat
Runsaasti vuotava haava: Paina vuotokohtaa sormin tai kämmenellä. Aseta autettava tarvittaessa istumaan tai makuulle. Peitä haava-alue painesiteellä.
Pieni haava (esimerkiksi naulaan tai lasinsiruun astuminen): Pese kädet ennen haavan käsittelyä. Puhdista haava-alue vedellä ja saippualla. Laita haavan reunat yhteen haavansulkijateipillä tai laastarilla. Tarvittaessa peitä haava sidetaitoksella. Jos haavassa on lasinsiruja tai se vaatii ompelemista, mene lääkäriin. Haavassa olevia
vierasesineitä ei tule itse poistaa elleivät ne irtoa huuhtelussa. Tarkista onko jäykkäkouristusrokotus voimassa ja huomioi, että kesällä haavojen tulehdusriski kasvaa. Tulehtunut haava: Paikallisen tulehduksen oireet pienissä haavoissa, palovammoissa tms: punoitus, turvotus, kuumotus, kipu, märkiminen ja haju. Tehosta haavan puhdistamista. Hakeudu tarvittaessa lääkäriin.
Palovammat: Tarvittaessa pelasta autettava vaarasta. Viilennä palovamma-aluetta viileässä vedessä n. 10 minuuttia. Laajan palovamman jäähdyttämisessä on huomioitava alijäähtymisen vaara. Tarvittaessa aseta suojaside. Jos paloalue on autettavan kämmentä suurempi tai syvä tai tulehduksen merkkejä ilmenee, hakeudu lääkäriin.
Nyrjähdys tai venähdys: Purista vammakohtaa. Pane tiukasti vammakohdan päälle kylmäpussi, huomioi, että ei kuitenkaan suoraan iholle. Pidä kylmää 15 – 20 minuuttia. Sido tukisiteellä. Kivun jatkuessa hakeudu lääkäriin.
Murtuma: Jos epäilet murtumaa, tue murtuma-alue liikkumattomaksi. Mene lääkäriin.
Auringonpistos: Pyri ennalta ehkäisemään ilmavalla päähineellä ja huolehtimalla nesteiden riittävästä saannista. Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi ja heikotus. Hakeudu varjoon, asetu lepoon, vilvoittele ja juo nestettä. Jos oireet jatkuvat, ota yhteyttä lääkäriin.
Auringonpolttama iho: Oireita ovat ihon kuumotus, punoitus ja kipu. Viilennä ihoa viileällä vedellä. Suojaa ihoa auringolta myös jo ennaltaehkäisevästi. Hakeudu lääkäriin, jos palanut alue on laaja tai hyvin kivulias.
Ongenkoukku ihossa: Jos koukun kärki on näkyvissä lävistettyään ihon, poista koukku leikkaamalla ensin sen kärki pois. Jos et pysty irrottamaan koukkua turvallisesti, hakeudu lääkäriin. Puhdista ja suojaa haava.
Rakko: Puhdista ja kuivaa rakkoalue. Tarvittaessa suojaa laastarilla.
Roska silmässä: Silmää ei saa hieroa. Näkyvän roskan voi yrittää poistaa huuhtelemalla silmää vedellä. Mikäli se ei onnistu, hakeuduttava hoitoon.
Hyönteisen pisto ja käärmeen purema: Hyönteisen pistossa oireena on kutinaa, kipua, turvotusta ja paukamia. Käärmeen pureman oireita ovat purema-alueen turvotus, mustelma sekä pienet puremajäljet iholla. Lisäksi voi olla yleisoireita
kuten pahoinvointia. Viilennä pistokohtaa. Ota kyypakkauksen kortisonipillerit allergisen reaktion hillitsemiseksi. Käärmeen puremassa vältä raajan liikuttelua. Tarvittaessa hakeudu lääkäriin (käärmeen puremassa aina).
Punkki: Poista punkki punkkipihdeillä tai pinseteillä. Kylmä kääre auttaa turvotukseen ja kipuun. Jos iholle muodostuu punoittava rengas tai pureman seurauksena nousee kuume tai ilmenee niveloireita tai
pahoinvointia, hakeudu lääkäriin.

https://www.punainenristi.fi/globalassets/3.-ensiapu–paasivu/ensiapuohjeet/kesan-ensiapuohjeet/kesan_ensiapuohjeet.pdf#msdynttrid=58hQQnWM_GMSWUZE_3B5hwAB9gH_w2KAt60W88Nezrk